De boeklancering: wat een geweldige dag!

Posted on Sep 29, 2014

De boeklancering van ‘Ziek zijn, maak er werk van’ was een dag om nooit meer te vergeten! Al vroeg in de ochtend vertrokken we met de Red Lady vanuit Zaltbommel, met als eerste stop Utrecht. Hier ontmoette ik Lidy Schilder van Blik op Werk (BoW), een organisatie die zich ervoor inzet dat alle Nederlanders een eerlijke kans op werk krijgen. BoW is licentiehouder van een wetenschappelijke methode om werkvermogen te meten, de Work Ability Index om werknemers duurzaam aan het werk te houden. En zij beheert een wetenschappelijk bewezen methode om mensen die ziek zijn of een handicap te helpen bij de zoektocht naar wat kan wel, wat kan niet; De EigenWerkwijzer. “Het is belangrijk om te kijken wat mensen nog wel kunnen en daar op aan te sluiten”, aldus Lidy Schilder. Dat sluit goed aan bij wat ik betoog: Als je als medewerker en leidinggevende vanuit een positieve grondhouding in gesprek bent over mogelijke oplossingen, leidt ‘doen wat werkt ‘tot succes. Steeds weer heb ik ervaren dat deze wijze van werken medewerkers helpt om hun eigen kracht in te zetten om het werk te hervatten.

Marleenbus2

marleenboekpresentatie_3

 

 

 

 

 

 
Vanuit Utrecht gingen we door naar Den Dolder, waar Harry van der Kraats, algemeen directeur van de werkgeversvereniging AWVN al klaarstond om een exemplaar in ontvangst te nemen. Ook hij gaf aan zich graag aan te sluiten bij mijn oproep om alle belangen los te laten en samen het gesprek aan te gaan. “Duurzame inzetbaarheid staat bij ons hoog in het vaandel. Onze leden blijven aandacht besteden aan het fitte Ron the baan houden van hun personeel. Ik voer graag samen de discussie over hoe dit kan.”

Daarna was Den Haag aan de beurt. Hier had ik een afspraak met Anouchka Schut-Welkzijn, Tweede-Kamerlid van de VVD en lid van de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een leuke ontmoeting: ook zij is overtuigd van een goed resultaat door snel en actief de verzuimende medewerker te begeleiden.

AWVNharryvanderkraats  AnoushkaSchut

 

 

Marleenboekpresentatie_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Worstelen met ziekteverzuim

Den Haag bleef nog wat langer het middelpunt van onze reis. We bezochten Bert van Boggelen van De Normaalste Zaak, een netwerk van MKB-ondernemers en grote werkgevers die het ‘de normaalste zaak’ vinden dat iedereen de kans krijgt om naar vermogen deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Ook hij erkent dat werkgevers worstelen met het ziekteverzuim en met medewerkers die een chronische ziekte of beperking hebben. “Wij vinden het belangrijk dat er meer openheid en transparantie ontstaat om hierover te praten. Dat is preventie nummer 1.”

Daarna door naar Tof Thissen, Eerste-Kamerlid van GroenLinks. Hij werkt bij het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING). Thissen: “In de dagelijkse beslommeringen laten we gaten vallen in de verzuimbegeleiding. Het kan beter als we serieuze aandacht schenken aan verzuimende medewerkers. Dat is de eerste stap op weg naar herstel. Die menselijke aandacht is essentieel.” Volgens mij kunnen de gemeenten er ook in slagen om hun verzuim onder de drie procent te brengen. Dat komt de dienstverlening aan de burgers ten goede, omdat er dan meer ambtenaren zijn die de burgers te woord kunnen staan en kunnen helpen.

Bertvanboggelen

1ekamer-tofthissen_3

 

 

 

 

 

 

 

Verzuimende medewerkers klem tussen belangen

Volgende bestemming: het ABU, de branchevereniging voor uitzendondernemingen.  Francis Minnema had een erg druk programma, dus onze ontmoeting was kort maar krachtig. Ze reageerde heel enthousiast op mijn originele promotietoer en erkent dat verzuimende medewerkers klem dreigen te raken tussen de belangen van werkgevers, vakbonden en verzuimexperts die claimen de juiste zorg te leveren.

Vervolgens zette de bus koers richting de landelijke artsenfederatie KNMG. Rutger Jan van der Gaag nam het boek in ontvangst en merkte op dat hij de afgelopen jaren een verandering heeft gezien bij de aanpak van verzuim. Hij herkent zich in mijn aanpak. Bij verzuim vanaf dag één aandacht voor de medewerker draagt bij aan herstel. “Je kunt beter blijven werken met ongemak dan thuis blijven zitten.”

De laatste stop was het UMC Utrecht. HIer reikte ik het laatste exemplaar van deze boeklancering uit aan Frans Urban, Hoofd P&O Gezondheid.

Marleenboekpresentatie_15Marleenboekpresentatie_13

Marleenboekpresentatie_18

 

 

 

 

 

 

 

Positieve reacties

Ik kijk terug op een zeer geslaagde dag. Ik heb iedereen die ik mijn boek heb gegeven gevraagd om samen de dialoog aan te gaan over een effectievere bedrijfsgezondheidszorg. Ze reageerden allemaal positief. Als we durven kiezen voor een nieuwe aanpak, besparen we daarmee 3,3 miljard aan loonkosten. Daar wordt iedereen beter van!

PS: Via de hashtag #ziekzijnmaakerwerkvan kunt u ook op social media terugkijken op de boeklancering!

Marleenboekpresentatie_5